Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vilka bokstäver finns i mitt namn?

Skapad 2015-10-07 18:28 i Pysslingen Förskolor Maria Ro Pysslingen
Här skriver ni vilket projekt som arbetas med!
Förskola
Du kommer att få använda dig av alfabetets. Du ska leta upp de bokstäver som finns i ditt namn. Du får välja på fyra grundfärger: röd, blå, grön och gul när du ska stämpla ditt namn. Du får välja storlek och färg på det papper du vill stämpla på.

Innehåll

Vad jobbar vi med?

Vi jobbar med att barnen ska känna igen sin egen ordbild (namn).

I förskolan har varje barn sitt namn synligt på ett flertal ställen i deras miljö som till exempel: på golvet runt samlingsmattan, en stol, en låda, en skohylla, en klädeshylla. Detta för att barnet ska känna igen sitt namn samt bli bekanta med hur kompisarnas namn ser ut.

Varför jobbar vi med det? Syfte?

Syftet är att känna igen sin egen ordbild (namn) och kunna namnet på bokstäverna i sitt namn samt att träna på att forma bokstäverna (skriva sitt namn).

Om barnen redan kan bokstavera sitt namn kan man utveckla intresset vidare med olika ord som exempelvis föräldrars namn, syskons namn, hund, katt, o.s.v.


Kopplingar till läroplan

 • Lpfö98 Rev. 2016
  Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,
 • Lpfö98 Rev. 2016
  Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

Hur kommer vi jobba med det?

Vi kommer att fråga barnen om de känner igen vilka bokstäver som finns i deras namn. De får bokstavsstämplar framför sig där de ska leta upp vilka som finns i deras namn. Om det finns någon som inte vet hur deras bokstäver ser ut, så skriver vi namnet på en lapp som vi sedan sätter på det pappret de har valt att trycka sina bokstäver på.Vi reflektera tillsammans med barnet om hur den ser ut och låter. Barnet får sedan välja vilken färg det vill trycka sitt namn i. Här tränar vi även på grundfärgerna.

Kopplingar till läroplan

 • Lpfö98 Rev. 2016
  Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,
 • Lpfö98 Rev. 2016
  Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

Hur gick det?


Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: