Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Sverige under 1800-talet lgr 11

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 24 augusti 2017

När bönder blev stadsbor och när allmän rösträtt blev verklighet.

Sverige under 1800-talet

Arbetsområdet startar med namn på olika platser i Helsingborg. Konsul Perssons villa, konsul Olssons plats och mäster Palms plats är namn som knyter an till Helsingborgs 1800-tals historia men vad de har gjort för att förtjäna att få olika platser uppkallade efter sig blir en elevuppgift. När vi är klara med arbetsområdet kommer ni att känna till hur Sverige förändrades, både politiskt och ekonomiskt, under 1800-talet och att samhället blir mer likt vår samhälle.

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Syftet med arbetsområdet är att eleverna ska känna till demokratiseringsprocessens start under 1800-talet men även hur Sverige förändras från att ha varit ett bondesamhälle till ett industrisamhälle. För att uppnå syftet så kommer vi att arbeta med läroboken, ha diskussioner, arbeta med bilder mm.

Undervisningens innehåll

Vad?

Vi kommer att läsa och diskutera olika texter och för att kunna det så tränar vi att använda begrepp och uttryck som hör hemma i arbetet on svensk 1800-tals historia. En del utav uppgifterna kommer att vara beskrivande medan andra kommer vi att gå på djupet med fakta, förklaringar och analyser. Vi kommer att använda tidslinjer, både för enskilda händelser och sammanfattning över tisdsperioden.

Hur?

Läsning av texter och diskussioner kring innehållet kommer att dominera. Den egna förberedelsen är som alltid viktig, för utan förberedelse blir det svårt att tillföra något vid diskussioner.


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.

Den stora folkökningen samt dess orsaker och konsekvenser för olika människor och grupper.

Framväxten av parlamentarism, partiväsen och nya lagar i Sverige.

Vad historiska källor, till exempel dagböcker och arkivmaterial, kan berätta om Sveriges historia och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Matriser i planeringen
Kopia av HISTORIA kunskapskrav åk 9, Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback