Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

September 2015 pedagogisk planering tema 'vår stad'

Skapad 2015-10-09 09:33 i Pysslingen Förskolor Maria Ro Pysslingen
Pedagogerna har iakttagit barnen i deras lek innan sammansättning av tema grupperna. Detta skedde för att hitta individuella, specifika intressen och behov.
Förskola
Tema valet 'vår stad' avser att genom alla övningar täcka alla ämnen i läroplanen såsom språk, matematik, naturvetenskap, värdegrund, teknik, lek.

Innehåll

Vad jobbar vi med?

 Vi har valt att dela upp våra tema tillfällen i mindre grupper för att bättre kunna tillgodose barnens behov. I varje grupp har barnen demokratiskt röstat fram ett gruppnamn som deras grupp har döpts till. Det gemensamma tema namnet är 'vår stad' och varje enskild grupp arbetar utefter de intressen och behov som finns i just den gruppen och vi arbetar på olika sätt. 

Varför jobbar vi med det? Syfte?

Barnen väljer efter intresse vad som ska jobbas med.  Det är deras inflytande som styr inriktningen på vårt gemensamma arbete. I detta ser vi pedagoger barnens starkare sidor vilket möjliggör för planering av framtida aktiviteter med vidare stimulering för både barnens starkare och mindre starka förmågor. 

Hur kommer vi jobba med det?

Exempel på vårt arbete med barnen är att tillverka vår egen stad och namnge  gator, tillverka bussar, bygga hus, baka kanelbullar, rita skattkartor, jobbat med djuret gepard som symbol och tillverkat den. Hela läroplanen genomsyrar vår verksamhet.

Hur gick det?

Temat visade sig ha stort intresse hos barnen och under tidens gång tog temat en fördjupad inriktning såsom dofter, smaker, mätning av varandra, skapande av pepparkaksgubben.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: