Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

La francophonie - den fransktalande världen

Skapad 2015-10-11 19:01 i Pysslingen Skolor Söderbaumska skolan Pysslingen
Fördjupning av ett område/land i världen där franska talas
Grundskola 7 – 9 Moderna språk - språkval Svenska

Var i världen talas franska och varför? Genom detta fördjupningsarbete ska du ta reda på mer om ett område/land som du skriver och berättar om för franskgruppen

Innehåll

Förmågor att öva

Centralt innehåll från läroplanen

Undervisning

Du arbetar enskilt med att ta reda på fakta om ditt område/land under sex lektionstillfällen. Under dessa lektioner ska du söka och välja ut lämplig information, göra en Powerpoint, förbereda dig inför en muntlig presentation för klassen som äger rum vecka 19

Tänk även på att jämföra med Sverige och Frankrike!

Ta reda på:

- Varför man pratar franska här (Läs in dig på historia)

- Kultur : Populära sporter, traditionell mat, religion, musik/artister, (influenser från vilka länder?)

- Fakta: stadsöverhuvud, flagga,karta, valuta, befolkning (Obs! Jämför med Sverige/andra fransktalande länder. Likheter/skillnader.  Inte intressant med siffror, gör istället en bildlig jämförelse)

- Intressanta platser att besöka - saker att göra, berömda sevärdheter

PP:n ska innehålla bilder och nyckelord ('stolpar') - det viktigaste är att du genom arbetet har gjort landet till ditt och att du kan berätta om det på ett bra sätt. Under presentationen får du gärna visa relevanta youtube-klipp och/ eller ljudfiler med tex nationalsången

 

Bedömning - när och hur?

Ditt arbete ska presenteras i form av en Power Point Presentation med stödord som du ska berätta utifrån.

Jag kommer att bedöma:

 

-  Struktur och innehåll

- Språkriktighet (hur du formulerar dig korrekt i skrift och tal, böjer verb, stavar etc)

- Relevans: Om du valt passande information  och gjort den till din egen (välja och använda material)

- Hur du uttrycker dig skriftligt och muntligt och om du anpassar det du skrivit till mottagare och syfte (formulera sig sammanhängande och tydligt muntlig och skriftligt )

- Jämförelser (likheter och skillnader), egna reflektioner (kommentera och jämföra)

 

 

 

 

 

Matriser

Sv M2
La francophonie- den fransktalande världen

Presentation av skriftligt arbete om fransktalande land

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Välja och använda material
Eleven kan välja bland texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt med viss relevansanvända det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven kan välja bland texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt på ett relevant sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven kan välja bland texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt på ett relevant och effektivt sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Kommentera och jämföra
Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används och kan göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används och kan göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Eleven kommenterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Muntliga redogörelser
  • Sv  E 9
  • Sv  C 9
  • Sv  A 9
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: