Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Värme, kyla och väder.

Skapad 2015-10-12 08:41 i Alboskolan Ale
I det här avsnittet kommer vi att lära oss om klimat och väder.
Grundskola 4 Fysik
I det här avsnittet så kommer du bla att få lära dig; hur det kan blåsa, varför varma drycker svalnar efter ett tag, hur du kan spara på värmen inomhus, vad dimma är för något och mycket mer.

Innehåll

När du har arbetet med det här avsnittet så ska du;

Veta varför solen är livsviktig för oss som lever på jorden.

Kunna ge exempel på hur vi kan spara på värme.

Kunna ge exempel på hur värme kan sprida sig.

Kunna förklara hur vindar uppstår.

Veta hur moln, regn och snö bildas.

Kunna förklara vad som menas med väderprognos och ge exempel på hur man kan mäta väder.

Detta kommer du att få lära dig genom att vi läser texter och svarar på frågor. Vi kommer att diskutera och resonera kring de olika delarna samt se på filmer om ämnet. 

Du kommer att bedömas i hur du arbetar i grundböckerna, delaktighet i diskussioner samt genom ett förhör i slutet av det här avsnittet. 

Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
 • Fy  4-6
  Fysiken i naturen och samhället Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.
 • Fy  4-6
  Fysiken och vardagslivet Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.
 • Fy  4-6
  Fysiken och världsbilden Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
 • Fy  4-6
  Fysikens metoder och arbetssätt Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: