Skolbanken – inspiration och utveckling frĂ„n hela landet

Fun stories in the house📝

Skapad 2015-10-19 10:25 i Heby Förskola Bullerbyn Heby
FUN STORIES in the HOUSE Àr en röd liten vÀska som innehÄller 12 roliga berÀttelser/ historier utan text.
Förskola
FUN STORIES in the HOUSE Àr en röd liten vÀska som innehÄller 12 roliga berÀttelser/ historier utan text. Barnet fÄr sjÀlva göra en berÀttelse med hjÀlp av bilderna.

InnehÄll

Bakgrund

I lÀroplanen stÄr det: " varje barn ska utveckla ett nyanserat talsprÄk, ordförrÄd och begrepp samt sin förmÄga att leka med ord, berÀtta, uttrycka tankar, stÀlla frÄgor, argumentera och kommunicera med andra". " utvecklar ett intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmÄga att anvÀnda sig av, tolka och samtala om dessa". Vi har sett att det finns ett behov av mer sprÄkstimulering i barngrupperna.
Syfte

-MÄnga barn idag tillbringar en stor del av sin tillvaro hos oss pÄ förskolan. Vi har dÀrför ett stort ansvar för ett ge vÄra barn den bÀsta sprÄkutveckling vi kan. I den hÀr övningen trÀnar barnet utvecklingen av sin fantasi och fÀrdigheter i att beskriva hÀndelser- sagolÀsning/berÀttelselÀsning. Dessutom trÀnar barnet pÄ logiskt tÀnkande, uttryck samt "Fluency" (kunskapen att lÀsa en text pÄ rÀtt sÀtt). Fluency Àr viktig som brobyggare mellan ordigenkÀnnande och förstÄelse/uppfattningsförmÄga. SprÄkförstÄelse Àr viktigt för att kunna hÀnga med och hÄlla trÄden i samtal. Barn kanske tack vare en god lÀsförmÄga senare i livet kan fÄ bÀttre förutsÀttningar för att bli aktiva samhÀllsmedlemmar och fÄ större möjligheter att vÀlja mellan olika utbildningar och yrken.
MĂ„l

Det kan ju vara lite svÄrt för oss att se hur det i förlÀngningen gynnar vÄra barn eftersom vi "slÀpper" dem till skolan vid fem Ärs Älder. DÀremot ska vi kunna kÀnna att vi slÀpper dem vidare och vet att vi har gjort sÄ mycket vi kan för att ha lagt grunden till en fortsatt god sprÄkutveckling.
ArbetssÀtt

Tanken Àr att göra detta pÄ höst och vÄrtermin frÄn 4 Är till sista terminen pÄ förskolan för att se hur sprÄket och tanken har utvecklats


Uppföljning/utvÀrdering/utveckling

Anteckna under temats gÄng = uppföljning mot mÄl

NÀr temat Àr över UtvÀrdera= nÄdde vi mÄl och syfte? kom vi dit vi ville? varför? varför inte?

Vad kan vi göra annorlunda nÀsta gÄng? Utveckling = vad kan ni gÄ vidare med och vad kan ni göra om? Vad kan förbÀttras?

Beröm eller ge feedback pÄ det hÀr materialet genom att skriva en kommentar hÀr: