Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sy Filtfigur

Skapad 2015-10-27 10:09 i Edsskolan Östhammar
Grundskola 3 Slöjd
När du syr en filtfigur utvecklar du förmågan att formge och framställa ett föremål med hjälp av redskap, verktyg och handsömnad.

Innehåll

Innehåll

Filtmaterialets egenskaper och användningsområde och handsömnad.Hantera enkla redskap som sax, nål och tråd, måttband, penna och linjal.Följa en skriftlig och muntlig arbetsbeskrivning.Hur färg och form påverkar slöjdföremålets uttryck.

Kopplingar till läroplan

 • Sl
  Syfte formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
 • Sl
  Syfte välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
 • Sl  1-3
  Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Metall, textil och trä. Materialens egenskaper och användningsområden.
 • Sl  1-3
  Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Handverktyg och redskap, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
 • Sl  1-3
  Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Enkla skisser och arbetsbeskrivningar, hur de kan läsas, följas och kopplas till enkla beräkningar.
 • Sl  1-3
  Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer Hur färg, form och material påverkar slöjdföremåls uttryck.

Konkretisering

I uppgiften sy en filtfigur utvecklar du din förmåga att arbeta efter en arbetsbeskrivning. Du kalkera en pappersmall, klipper ut mallen och nåla fast den på tyg. Därefter klipper du efter mallens kant men i tyget. Mallen anger antalet delar du ska klippa ut i tyg och hur du sedan syr ihop figuren kommer vi gemensamt fram till. Du formger figuren genom val av färg på tyg och tråd och kanske någon övrig detalj som pärlor och band. Du utvecklar din förmåga att framställa en idé och din förmåga att kombinera färg med form och material.

Arbetssätt och undervisning

Enskilt arbete.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: