Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

PP slöjdplanering årskurs 2 VT-16.

Skapad 2015-10-27 11:01 i Freinetskolan Mimer Freinet
Göra en spikfigur med trä och spikar och göra en krok med metalltrådar. Göra en sprattelgubbe med rörliga delar.
Grundskola 2 – 3 Slöjd

Såga till en träbit och göra ett spikmönster på träbiten. Göra en krok med hjälp av metalltråd. Göra en sprattelgubbe ab glasspinnar, snöre och pappersklämmor.

Innehåll

Avsnitt 1

Kopplingar till läroplan

 • Sl
  Syfte formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
 • Sl
  Syfte välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
 • Sl
  Syfte analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
 • Sl
  Syfte tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
 • Sl  1-3
  Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Handverktyg och redskap, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
 • Sl  1-3
  Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Enkla skisser och arbetsbeskrivningar, hur de kan läsas, följas och kopplas till enkla beräkningar.
 • Sl  1-3
  Slöjdens arbetsprocesser Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och muntlig värdering av arbetsprocessen.
 • Sl  1-3
  Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer Hur färg, form och material påverkar slöjdföremåls uttryck.
 • Sl  E 6
  I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Avsnitt 2

Arbete med spiktavla: Vi har en genomgång av uppgiften.  Först gör eleverna varsin skiss på hur de vill att deras spikfigur ska se ut De sågar av varsin träbit, filar och sandpapprar träbiten. Därefter spikar de fast små spikar på sina träbitar och gör ett mönster efter sin skiss till exempel en gubbe. De målar sina arbeten. De avslutar med att skriva om hur arbetsprocessen gick i sina slöjdböcker.

Arbete med krok: Vi pratar gemensamt om luffarslöjd och visar exempel på några arbeten med metalltråd.Eleverna gör varsin skiss på hur de vill att deras krok ska se ut. Därefter gör de egna krokar utifrån sina skisser. De använder tjock och tunn metalltråd använder olika tänger och en del använder pärlor att smycka med. De skriver i sina slöjdböcker hur arbetsprocessen har gått. De ställer ut sina spikfigurer och metallkrokar i storskolan.

 

Arbete med sprattelgubbar:

Vi har en genomgång av arbetsuppgiften. Eleverna ritar skisser i sina slöjdböcker. Därefter gör de egna sprattelgubbar med glasspinnar, pappersklämmor och tråd.De skriver om hur arbetsprocessen gick i sina slöjdböcker.

Arbete med träd:

Vi kommer att gå ut och undersöka hur olika träd ser ut. De kommer att åldersbestämma och lära sig om trädets livscykel och prata om vad olika träslag används till. Vi kommer också prata om återbruk och återvinning.

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: