Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och rätt

Skapad 2015-11-12 15:38 i 0 Sjuntorpsskolan Trollhättan
Vad händer egentligen om man råkar trampa lite fel här i livet? Vad har man för rättigheter och skyldigheter i det svenska samhället? Om detta och mycket annat kommer vi att arbeta inom ramen för "Lag och rätt".
Grundskola 4 – 6 Samhällskunskap

Vad händer egentligen om man råkar trampa lite fel här i livet? Vad har man för rättigheter och skyldigheter i det svenska samhället? Om detta och mycket annat kommer vi att arbeta inom ramen för "Lag och rätt".

Innehåll

Arbetsbeskrivning

Vi kommer att arbeta med samhällets regler och hur rättsväsendet är uppbyggt. Under arbetet kommer vi att ta upp och arbeta med ord och begrepp som hör till ämnet samt varva film och texter. Ni kommer i grupper att få sätta samman ett rollspel som visar hur en rättegång går till.
Ur det centrala innehållet (Lgr-11) för Samhällskunskap hittar vi att vi ska ta upp och behandla...

Kopplingar till läroplan

  • Sh  4-6
    Rättigheter och rättsskipning Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.

Detta kommer att bedömas

Du kommer att få ett samlat omdöme för arbetsområdet. Omdömet grundar sig på ditt arbete på lektionerna samt rollspelet. Du har alltså flera möjligheter att visa din kunskap.

Matriser

Sh
SAMHÄLLSKUNSKAP kunskapskrav åk 6

E
C
A
Samhällsstrukturer
Du har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom olika samhällsstrukturer.
Du visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom olika samhällsstrukturer.
Använda begrepp
I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett väl fungerande sätt.
Undersöka elevnära samhällsfrågor
Du kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Du kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Du kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv, och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: