Vi är en avdelning med 24 barn i åldrarna 4-5år. Just nu arbetar Äppelgruppen (barn födda -10) med språk och munmotorik. Det gör vi för att öka barnens förståelse och uttal i det svenska språket.
Munmotoriska övningar har visat sig vara en bra grund för att träna barnen i språk och uttal. Vi ser att många barn behöver denna träning och på ett lustfyllt och lekfullt sätt träna barnen till ett bättre språk och tydligare uttal
Vi jobbar utifrån material vi samlar på oss och genom att lyssna till barnens intressen och behov väljer vi aktiviteter som är anpassade efter det.
Vi arbetar med ramsor, sagor, sånger och lekar och på ett lustfyllt sätt fångar vi barnens intressen.
Vi blåser bollar till varandra, gör "bubbeltavlor", klipper fiskar av silkespapper som vi sedan ska blåsa med hjälp av sugrör till "stekpannan" (en cirkel tejpad på ett bord eller golv) bland annat.
Vi läser även sagor med munmotoriska rörelser, ramsor med ljudträning, sånger med mera.
Vi arbetar mer med detta under en period men har det hela tiden med oss i vårt arbete
vi utvärderar efter varje träff tillsammans med barnen där var och en får säga vad de tyckte om träffen.
I slutet av temat kommer vi utvärdera utifrån olika frågeställningar som tex. Ser vi någon skillnad på barnens språkutveckling och uttal före och efter vi arbetat med detta? Hur var upplägget för temat? Hade vi kunnat göra något annorlunda och i så fall vad?