👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Enpunktsperspektiv

Skapad 2015-12-03 11:56 i Öjersjö Brunn B F-4 Partille
Grundskola 7 – 9 Bild
I detta arbete lär du dig tekniken bakom enpunktsperspektivet, även kallat centralperspektiv, för att kunna rita/måla olika saker med djup.

Innehåll

Vad

Du lär dig olika tekniker för att skapa illusionen av djup i bilder vi har särskilt fokus på tekniken enpunktsperspektiv.

 

Hur

Arbetet kommer att inledas med en genomgång av tekniken, för att sedan gå vidare med att du får arbeta  på egen hand.

Bedömning

Det som bedöms i arbetet är till stor del din förmåga att hantera tekniken som du lärt dig.

För att visa din förmåga att hantera tekniken kan du tänka på:

- att utmana dig själv vad gäller svårighetsgraden av arbetet.

- att bearbeta din bild så att arbetet uppnår en högre kvalitét. Små detaljer som t.ex. att linjer är lodräta när de bör vara det kan ha avgörande effekt på helheten.

Utöver det kan du också tänka på:

- att försöka komma på egna idéer och söka inspiration på egen hand. Du behöver inte tänka "väg och hus bredvid" utan det kan vara ett underligt "Kalle och Chokladfabriken-landskap" med ringlande godisflod och jättesvampar.

- att försöka komma framåt i arbetet på egen hand när det går. Sök hjälp på internet. Det finns många guider för hur man gör enpunkts-/centralperspektiv där.

 

Matriser

Bl
Enpunktsperspektiv

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Bearbetning
Du kan framställa olika typer av bilder med ett enkelt bildspråk. Du gör ibland om någon del i ditt bildarbete som du inte är nöjd med.
Du kan framställa olika typer av bilder med ett utvecklat bildspråk. Du ser också till att fortsätta jobba med dina bildarbeten för att få ett bra resultat.
Eleven kan framställa olika typer av bilder med ett välutvecklat bildspråk. Du bearbetar alltid dina bildarbeten så att du blir nöjd och de ser noggrant utfört ut.
Teknik
I arbetet kan du använda enpunktsperspektivet för att skapa enklare bilder och kan tekniken i huvudsak.
I arbetet kan du använda enpunktsperspektivet på ett fungerande sätt och prövar olika sätt som du kan utveckla ditt sätt att använda tekniken.
I arbetet kan du använda enpunktsperspektivet på ett väl fungerande sätt och prövar olika sätt som du kan utveckla ditt sätt att använda tekniken för att skapa olikformade föremål med djup.