Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse: gymnastik, simning och spel

Skapad 2015-12-18 13:13 i Pysslingen Skolor Johannes Petri Skola Pysslingen
Grundskola 5 Idrott och hälsa
...

Innehåll

Tid

v. 2-6 Motorik, gymnastik och redskap
v. 7-12 Idrotter, lekar och spel (sportlov v.9)

v.10 Simning (måndag)

Syfte

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Idh  4-6
  Rörelse Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
 • Idh  4-6
  Rörelse Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
 • Idh  4-6
  Rörelse Simning i mag- och ryggläge.
 • Idh  4-6
  Friluftsliv och utevistelse Badvett och säkerhet vid vatten vintertid. Hantering av nödsituationer vid vatten med hjälpredskap.

Arbetssätt

Eleverna kommer att få prova på olika målspel, så som basket, handboll, fotboll och innebandy. Vi kommer att lägga störst vikt vid att träna vår samarbetsförmåga genom olika spel och lekar, Eleverna skall även få insikt i hur man förhåller sig till regler, olika överenskommelser samt visa på ett säkerhetstänk i lekar och spel. 

Undervisningen sker i idrottshallen med olika mål. Vi kommer även att arbeta utan dessa redskap, då vi övar med den egna tekniken med redskap som olika bollar. 

Vi kommer under gymnastik och redskap ha olika genomgångar i matta, ringar, räck plint, satsbräda samt linor i rena stationer. Vi kommer därefter arbeta med övningarna i olika hinderbanor där eleverna får användning av de olika rörelseformerna i ett sammanhang. 

Undervisningen i simning sker Nacka simhall tillsammans med två idrottslärare och medföljande mentorer. 

Bedömning

Bedömningen kommer ske fortlöpande under det praktiska genomförandet. Eleven behöver vara aktivt närvarande under lektionerna för att ge stort underlag för en rättvis bedömning.

Målspel:
Då eleven praktiskt genomför de övningar såsom lekar, övningar och spel. Eleven deltar aktivt i lekar och spel samt visar hänsyn och förståelse för säkerhet, regler och överenskommelser. I samtal och reflektion kring säkerhet och att eleverna omsätter detta i praktiken. Till exempel förståelse för syftet med uppvärmning för att undvika skador. 

Gymnastik och redskap:
Bedömningen kommer dels ske när eleverna arbetar i stationer, när vi arbetar med specifika rörelser samt dels i de redskaps och hinderbanor eleverna genomför.
Elevernas kvalitéer i det utförande de genomför övningarna på som exempelvis att samordna arm- och benrörelser, anpassa styrka, precision, balans och tempo. I hinderbanan kommer det även vara de väg man väljer i hinderbanan som ligger till grund för bedömningen. Väljer de hinder som visar på mer enkla eller komplexa rörelser för att ta sig över respektive hinder. Detta vävs in i en helhetsbedömning där kvalitén i de olika rörelserna blir centralt i bedömningen.

Simning: 
Bedömningen kommer att ske i en del, vilket är elevernas simkunnighet. I årskurs 5 arbetar vi mot 6:ans krav om simkunnighet, vilket innebär att (i åk 6) kunna uppvisa att de kan simma minst 150m i magläge samt 50m i ryggläge utan paus. Detta är samtidigt kraven för att kunna säga att man kan simma, enligt Svenska livräddningssällskapet (Simborgarmärket).

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: