-Du ska ha kunskap om
naturlandskap (ett landskap där människan inte har haft så stor påverkan) och
kulturlandskap (landskap som påverkats av människan på något sätt, odlingslandskap eller industrilandskap). Du ska kunna resonera om vad det är som formar och förändrar jordytan och vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
-Du ska kunna använda geografiska begrepp (t ex
plattektonik och kontinentaldrift, erosion,
vittring, vulkaner, bergskedjor, förkastningar, jordbävning) och förklara vad begreppen innebär.
-Du ska kunna använda dig av kartor (kartböcker, orienteringskartor, google earth,
tematiska kartor) och kunna resonera om källornas användbarhet.
-Du ska ha kunskap om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi, kunna beskriva läge på kartan och och göra jämförelser mellan olika länder.
Du visar i samtal och diskussioner i grupp samt i grupparbetet hur du har utvecklat dina förmågor. Du kommer även att få skriftliga och muntliga prov på Sveriges, Nordens och Europas namngeografi.
Kopplingar till läroplan
-
Ge A 6
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
-
Ge A 6
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
-
Ge A 6
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
-
Ge A 6
Vid fältstudier använder eleven kartor och enkla geografiska verktyg på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
-
Ge A 6
Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.