Under terminens första veckor, fram till och med vecka 10, kommer vi arbeta med geografi. Under SO-lektionerna kommer vi att fokusera på hållbar utveckling utifrån ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Samspelet mellan människa, samhälle och natur är viktigt för att skapa en hållbar utveckling.
Vi har en planet vars resurser ska räcka även i framtiden. Det är alla människors ansvar att ta hand om jorden så att en hållbar utveckling är möjlig. För att göra medvetna val är det därför viktigt att ha kunskaper om olika miljö- och utvecklingsfrågor samt fundera på lösningar på olika problem.
I svenskan får du träna mera på retorik och muntlig presentation. Vi pratar om argument och tränar oss i att argumentera. Vi lär oss också mera om källkritik och referenser, att kritiskt granska källor, motivera sitt val av källor, sammanställa information och referera på ett korrekt sätt. Allt detta för att lättare kunna ta till sig information, värdera och argumentera kring olika viktiga frågor, denna gång kopplade till hållbar utveckling. Vi läser faktatexter och pratar om lässtrategier.
Vi kommer att:
Vi kommer i geografi att ta upp:
I svenska använder vi bland annat material om källkritik samt kompletterar med annat material. Nedan finner du en länk till den lathund som finns på skolverket kring källkritik på webben.
Arbetsmomenten är till för att du i geografi ska få chans att visa:
Svenskan kommer att bedöma:
Gemensamma genomgångar och diskussioner
Praktiska övningar
Skriftliga läxförhör i so
Muntlig presentation genomförs under vecka 10.