Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

5

Astronomi

Stadsskogenskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 21 juni 2018

Under kommande period kommer du att få lära dig om himlakropparnas rörelser och hur vi på jorden påverkas av det som händer i rymden. Du kommer också att få lära dig om historiska rymdupptäckter.

NO/FYSIK/ASTRONOMI

Syfte:

Centralt innehåll:

Kunskapskrav:

Ämne: NO/FYSIK/ASTRONOMI

Arbetsområde:

Under den här perioden kommer vi att arbeta med astronomi, hur de olika himlakropparna rör sig i förhållande till varandra. Vi kommer också arbeta med olika upptäckter och uppfinningar inom astronomin samt hur olika kulturer i historien förklarat astronomiska fenomen.

Konkreta mål:

Du ska kunna

- förklara hur de olika himlakropparna rör sig i förhållande till varandra. 

- förklara hur dag och natt och olika årstider uppkommer. 

- ge exempel på några upptäckter inom astronomin och beskriva hur de påverkat oss. Du ska också

- ge något exempel på hur man tidigare i historien förklarat astronomiska fenomen.

- förstå och använda dig av begreppen himlakropp, gravitation, vakum, planet, stjärna, komet, asteroid och meteor.

Undervisning:

Vi kommer att se filmer, läsa böcker och jag kommer att berätta om rymden. Du kommer att få delta i undersökningar, skriva faktatexter och leta fakta på egen hand. 

Bedömning:

Jag kommer att bedöma dina kunskaper genom att lyssna till dina resonemang, ta del av dina faktatexter och genom ett avslutande astronomiprov.


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Dessutom förklarar eleven och visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
NO - uppdrag Himlakroppar

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback