Syftet med det här området är att eleverna ska få inblick i hur mat och miljö hänger ihop samt hur elevens konsumtion av varor påverkar miljön. I området ska eleverna även lära sig om olika miljömärkningar. I det här området kommer vi även att arbeta med olika perspektiv på ekologisk odling.
-Föreläsning och diskussioner -Läsa i hem- och konsumentkunskapsboken.
-Jämför en ekologisk frukt med en oekologisk, vad finns det för skillnader och likheter? Genom att smaka, lukta och känna lär eleven känna frukten. Kan eleven välja en frukt med hänsyn/koppling till miljö, hälsa och ekonomi?
Läs artiklar angående ekologisk odling. Vad kan det finnas för positiva effekter av ekologisk odling? Vad kan det finnas för negativa konsekvenser av ekologisk odling?
Vad finns det för olika märkningar på produkter/råvaror i en livsmedelsaffär? Vad betyder märkningarna? Är de viktiga? För vem? För dig? Eleven får kunskaper genom: -Läsa om olika märkningar, t.ex. nyckelhålsmärket, märken som visar att produkten är glutenfri, KRAV-märket mm -Göra en undersökning ”på spaning i livsmedelsaffären”. Eleven får leta efter de olika märkningarna i en affär. Vilka produkter bär dessa? Diskutera muntligt eller skriftligt vilket märke som du/ni tycker är det viktigaste.
Hur jobbar man i ett kök? Läser jag receptet först? Hur hanterar jag råvaror och teknisk utrustning på ett säkert sätt? Hur diskar man? Eleven får kunskaper genom: -Vi går igenom hur vi ska diska, eleven får prova -Vi pratar om viktiga delar i ett recept. ALLTID viktigt att läsa receptet klart och noga innan vi börjar med något annat. -Säkerhet och hänsyn i ett kök tas upp, samma sak gällande hygien och rengöring
Praktiskt arbete i köket samt skriftliga inlämningsupppgifter.