Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa och livsstil åk 8

Skapad 2016-01-12 11:18 i Pysslingen Skolor Johannes Petri Skola Pysslingen
Grundskola 8 Idrott och hälsa
...

Innehåll

Tid

Vi kommer att genomföra momentet Hälsa och Livsstil under veckorna 4-8

Syfte

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva. Genom undervisningen ska eleverna få möta många olika slags aktiviteter. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka sin hälsa genom hela livet. Eleverna ska även ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor samt ges kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Eleverna ska genom undervisningen också utveckla kunskaper om begrepp som beskriver fysiska aktiviteter och ges förutsättningar att ta ställning i frågor som rör idrott, hälsa och livsstil. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för andra. Undervisningen ska skapa förutsättningar för alla elever att under hela sin skoltid kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

Kopplingar till läroplan

 • Idh
  Syfte röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
 • Idh
  Syfte planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
 • Idh
  Syfte förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Idh  7-9
  Rörelse Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Första hjälpen och hjärt- och lungräddning.

Arbetssätt

Under perioden kommer eleverna på idrottslektionerna få kunskaper i Näringslära och hur man bör äta i samband med träning och hur ser vätskeintaget ut. Det praktiska sker med inslag av teoretiska moment. Lektionerna kommer delvis bestå av teoretiska inslag med grund i ett dokument som eleverna kommer få tilldelade samt praktiska övningar som kopplar till det teoretiska som de läst och pratat om.

Eleverna kommer även att arbeta med en träningsdagbok som syftar till att förbättra sin kondition. Vi utgår från ett konditionstest, för träningsdagbok under ca 4 veckor, utför sedan ytterligare ett konditionstest och för resonemang utifrån resultaten på dessa. 

De områden vi berör i träningsläran är bland annat Mjölksyra, Träningsvärk, Stretching, Puls, träningsmetoder m.m.

För att se, höra och/eller läsa detta går man in på följande sidor:

Näringslära - http://www.youtube.com/watch?v=_uVQoeXmx_c
Träningsvärk - http://www.youtube.com/watch?v=Bv6dDDUSK58Puls - http://www.youtube.com/watch?v=AsnLgrfD6k4
Mjölksyra - http://www.youtube.com/watch?v=2SuoJl5Mdoc

Eleverna får kunskaper i hur man utför HLR (Hjärt- och Lungräddning)

Bedömning

Eleverna behöver vara aktivt deltagande praktiskt och teoretiskt under lektionerna. Eleverna blir inte bedömda i hur många repetitioner man klarar av i olika övningar eller dyl. Deras bedömning sker i huruvida de förstår och kan förklara det vi gör under lektionerna. Därav är en stor vikt i att de är muntliga under lektionerna. De kommer även få visa sina kunskaper i det prov som genomförs i slutet av denna PP, där de förklarar de olika begreppen och även drar till viss del egna slutsatser från vad de själva varit med om alternativt det vi diskuterat under lektionerna.

I Hjärt- och Lungräddningen påvisar man kunskaper där man visar på om man kan eller inte kan genomföra HLR på ett ändamålsenligt sätt.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: