Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Danska

Skapad 2016-01-12 15:07 i Gullstensskolan äldre Gullspång
Under några lektioner kommer vi att arbeta med det danska språket. Vi kommer att läsa lite om hur språket är uppbyggt. Lyssna på danska, läsa text skriven på danska och kanske vi till och med vågar oss på att tala lite danska.
Grundskola 9 Svenska
Under några lektioner kommer vi att arbeta med det danska språket. Vi kommer att läsa och prata om hur språket är uppbyggt, lyssna på danska, läsa text skriven på danska och kanske vi till och med vågar oss på att tala lite danska.

Innehåll

Koppling till läroplanen

 

Kopplingar till läroplan

  • Sv  7-9
    Språkbruk Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Vid slutet av momentet ska du kunna

Vid slutet av momentet ska du kunna

- berätta varför danska och svenska är lika varandra.

- förklara några skillnader mellan det danska och det svenska språket.

 

Naturligtvis får du även gärna jämföra med det norska språket, som ni läste om förra läsåret.

 

 

Arbetssätt och uppgifter

Vi kommer att lyssna på ljudklipp/filmklipp, läsa faktatexter om hur språket är uppbyggt och läsa texter skrivna på danska.

Vi kommer främst att utgå från ett häfte med både fakta och uppgifter. Några av uppgifterna i häftet är markerade med blå text, det betyder att de ligger på en högre svårighetsgrad.

Matriser

Sv
Danska

Rubrik 1

E
C
A
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: