Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sexualkunskap år 7 - VT16

Skapad 2016-01-13 07:19 i Norrbergsskolan Vaxholm Stad
Grundskola 7 Biologi
...

Innehåll

Avsnitt 1

Under detta område kommer följande att behandlas:

* Tjejers/Killars anatomi
* Menstruationscykeln
* Preventivmedel
* Könssjukdomar 

En film kommer att ses under området (Linas kvällsdagbok), detta för att ha som diskussionsunderlag för att diskutera: känslor, droger, hur blir man tillsammans, hur gör man slut mm. 

Tidsåtgång ca 7-8 lektioner.

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: