Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartkunskap

Skapad 2016-01-13 08:39 i Örbyhus skola 7-9 Tierp
Geografi om hur kartor är uppbyggda och fungerar samt namngeografi.
Grundskola 7 Geografi
I detta moment kommer du träna på namngeografi i världen, alltså var länder, huvudstäder, berg, floder och hav finns på världskartan.

Du kommer dessutom få kunskaper om hur kartan är uppbyggd och fungerar, något som du får användning av längre fram i geografin.

Innehåll

Namngeografi och kartans uppbyggnad

I detta moment kommer du lära dig hur kartor är uppbyggda Och hur man kan dela in jordklotet. Bland annat om projektioner, skalor, gradnät och tidszoner.

Momentet består av genomgångar och examineras med prov.

Kopplingar till läroplan

  • Ge  7-9
    Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
  • Ge  7-9
    Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
  • Ge  7-9
    Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser

Ge
Kunskapskrav Geografi

Insatser krävs
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven har grundläggande kunskaper om världs-delarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: