Här på Grytet är vi ute på förmiddagarna. Vi är bland annat ute för att barnen ska få större utrymme att kunna leka på, få tillfället att leka ljudfullt och fritt. Ge dem större chans att utveckla och stimulera sin grovmotorik. Genom utevistelsen kan de utforska och hitta nya utmaningar som inte alltid innemiljön ger. (Både på gården och i annan närmiljö).
Man kan anta att smittspridning i förskolan minskar när barnen är utomhus. Då barnen är ute är de inte så tätt inpå varandra och man hoppas då att smittrisker minskas. Vi som pedagoger finns med era barn ute på gården för att i den mån som det går hjälpa, stötta och utmana dem i deras lek och lekidèer. Utevistelsen kan både innehålla den ”frialeken” (där barnet väljer själv) men även den styrda (där vi som pedagog ska locka barnen med en lekidè).
GENOMFÖRANDE: (Allas ansvar)
När: Varje dag på förmiddagen om inte annan planerad aktivitet (så som enskildplanering, återkommande pedagogiska veckoaktivitet, eller om vädret är för kallt).
Vem: Alla barnen på Grytet.
Var: Ute på förskolans gård eller utanför förskolans område tillsammans med pedagoger som leder och håller uppsikt.
UTVÄRDERING: Sker terminsvis i arbetslaget. Utevistelsen delvärderas också under vissa av personalens avdelningsmöten för att mer kontinuerligt kolla av hur den fungerar och om något måste ändras.