Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Försöksdjuret

Skapad 2016-01-15 07:41 i Svaleboskolan 4-6 (nedlagd) Lunds för- och grundskolor
Vi kommer läsa boken Försöksdjuret av Marianne Strand. Till boken finns ett häfte med frågor som tränar elevernas läsförståelse.
Grundskola 4 – 6 Svenska
...

Innehåll

Syfte/n för arbetsområde eller ämnet

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Undervisningens innehåll: Vad?

Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Undervisningens innehåll: Hur?

Vi läser boken dels tillsammans genom högläsning och dels läser eleverna på egen hand. Efter läsning arbetar eleverna med frågorna. Vi har gemensamma genomgångar av svar och diskuterar tillsammans vissa frågor.

De elever som har tillgång till Legimus använder sig av den tjänsten.

Centrala begrepp

Kunskapskrav (för år 6)

Kopplingar till läroplan

 • Sv  E 6
  Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.
 • Sv  E 6
  Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
 • Sv  E 6
  Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Bedömning

Vi samlar regelbundet in det häfte eleverna arbetar med för att stämma av hur eleverna lyckas med uppgifterna. Deras svar ligger sedan till grund för bedömningen.

Utvärdering

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: