Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokattack - 2.0

Skapad 2016-01-15 08:34 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
En god bok är en upplevelse. Ge dina klasskamrater tips. (Den här gången gör vi presentationerna lite längre och lite bättre!)

Innehåll

Mål

Målet med arbetsområdet är att du ska

 • läsa en valfri skönlitterär bok
 • förbereda och genomföra en muntlig presentation av boken (en bokattack!)

Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • Sv  7-9
  Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Arbetssätt och redovisning

Under terminens gång ska du välja en skönlitterär bok som du ska läsa. I slutet av terminen ska du bokattacka dina kamrater. På så vis får ni en massa tips på bra böcker att läsa.

Redovisningen ska vara ca 3-5 minuter lång. Du ska berätta kort om bokens innehåll (tänk på att inte avslöja för mycket!) och läsa ett kort utdrag (detta är ett krav denna gång) som du tycker är extra bra. Berätta varför du tycker att boken är värd att läsa (än en gång: utan att avslöja för mycket om handlingen!) och vem du tror skulle gilla den. Vilken genre tillhör boken, är den lättläst eller lite svårare?

Matriser

Sv
Bokattack

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Redogörelse
Förmågan att förbereda muntliga presentationer
Du kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Läsa text
Förmågan att läsa en text högt.
Du kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt.
Du kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt.
Du kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: