Barns inflytande Lpfö98, förskolan/ arbetslaget skall verka för att varje barns uppfattning och åsikter respekteras.
Vi vill ha en trygg barngrupp där barnens intressen och behov genomsyrar verksamhetens utformning. Barnen ska känna förtroende för oss, våga uttryckta sina känslor och att verksamheten är rolig, trygg och lärorik.
De ska känna att de är en del i en helhet och samtidigt känna sig sedda och få deras specifika behov tillgodosedda.
Vi vill att de själva ska kunna påbörja, fullfölja och avsluta sina lekar eller aktiviteter. Vi vill ha tydliga lekstationer där barnen kan stimuleras och utveckla sin lek och också miljöer som inbjuder till samspel. Det ska vara tydligt vilken lek som erbjuds vid varje lekstation och det ska vara lätt för barnen att själva städa undan.
Vi vill att det ska vara ett klimat i barngruppen där vi lyssnar på varandra och respekterar varandra och alla känner att de får sin röst hörd. Vi vill att alla barn känner att de blir lyssnade till båda av pedagoger och av andra barn och att de faktiskt kan påverka sin situation på förskolan. Allas åsikter, känslor och tankar är lika mycket värda och ska genomsyra arbetet.
Vi vill arbeta utforskande både inomhus och utomhus och erbjuda ett varierat lärande för att fånga så många barn som möjligt. Vi vill ta oss tiden att samtala med barnen, vara närvarande och tillgängliga för att erbjuda ett så varierat språk som möjligt.
Vi ska arbeta medvetet med sociala lekar, lyfta fram allas olikheter och lika värde.
Vi måste skapa tillfällen för barnen att stimuleras och utvecklas efter deras individuella förutsättningar.
Vara närvarande pedagoger med fokus på barnen och deras behov. Vi ska arbeta på golvet och möta barnen på deras nivå. Vi ska bekräfta barnens känslor och hjälpa dem att sätta ord på desamma. Detta kräver att vi är tillgängliga och lyhörda.
Vi ska vägleda dem i leken, erbjuda dem avskildhet för att kunna leka ostört i mindre grupper och lugna miljöer. Vi vill skapa "rum i rummen" för att de ska kunna hitta ett kryp-in där de kan leka utan avbrott. Vi måste vara flexibla och organisera om i miljöerna om vi märker att miljörerna inte fyller sin tänkta funktion.
Vi vill stärka deras ledarskapsförmåga genom att uppmuntra dem till att ta egna initiativ. Vi uppmuntrar dem till att tänka själva genom att tex ställa öppna frågor kring hur de tänker. Dokumentation och reflektion i arbetslaget är nödvändig för att finna strategier för att hitta balans mellan vårat kontra barnens ledarskap.
Vi vill arbeta med och förmedla värdegrunden, använda oss av samarbetsövningar och lyfta fram barnens positiva egenskaper.
Vi vill arbeta i det "lilla sammanhanget" där smågrupper möjliggör att varje enskilt barn kan lyftas fram. Vi arbetar med böcker, ramsor och sånger för att stimulera språket. Vi försöker engagera barnen och väcka deras nyfikenhet kring specifika fenomen.
Vardagliga rutiner är utmärkta arenor för lärande där vi måste ta oss tiden att lyssna till barnet.
Tid för reflektion och utvärdering i arbetslaget är nödvändigt för att se hur vi kan arbeta vidare eller utveckla ett moment eller en aktivitet.
Vi pedagoger är en metod för lärande och måste agera som såväl språkliga som sociala förebilder.
Vårt fokus ligger för närvarande på att skapa en trygg barngrupp och goda relationer. Vi försöker kartlägga barnens intressen och vara lyhörda inför deras behov. Utefter dessa utformar vi verksamheten, både innehållsmässigt och våra fysiska miljöer.
Vi har omstrukturerat delar av de fysiska miljöerna. Vi har flyttat vissa lekstationer för att tydliggöra syftet med lekstationen och har gjort fler leksaker och material lättillgängliga för barnen. Vi har även på andra delar av Juvelen begränsat tillgängligheten av leksaker med mindre delar som lätt kan sättas i halsen. Vi observerar barnen i leksituationer för att kartlägga deras intressen.
Inom vissa ramar får de själva utforma olika delar i verksamheten och ledarskapet hos barnen genomsyras av deras inflytande över verksamhetens innehåll. Vi låter barnen själva utforska och upptäcka där vi är avvaktande men samtidigt tillgängliga för att besvara eventuella frågor. Vi ser oss som medupptäckare och medkonstruktörer där vi tar tillvara på barnens ideér och tankar. Detta gör vi genom att vara flexibla i vår planering och inte vara låsta vid en viss aktivitet eller ett visst innehåll.
För närvarande ligger vårt fokus på inskolningar och att skapa trygghet i barngruppen. Vi tror att barnen kan tillägna sig ett fullgott lärande först när tryggheten infunnit sig. Språkutveckling och utvecklande av sociala och empatiska färdigheter är övriga centrala områden i vår verksamhet. Här är vi pedagoger nyckelpersoner där vi stöttar dem i deras utveckling inom respektive områden.