Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

9

Bild Tema åk 9

Österslättsskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 21 augusti 2019

Genom att välja verktyg och arbetssätt från de metoder och tekniker vi arbetat med i årskurs 7 och 8 skall du framställa ett temaarbete som ställs ut publikt i skolans bibliotek. Temaarbetet skall innehålla tre verk, 2 dimensionell-, 3 dimensionell- och tryckt bild

Konkretisering

Välj ett tema som du sedan arbetar med på tre olika sätt som 2-dimensionell, 3-dimensionell och tryckt bild. Temat kan du/ni välja gemensamt i klassen, i mindre grupp eller individuellt. Här följer en rad exempel på tidigare använda teman: Drömmar, Kläder, Ufo, Bilar, Musik, Framtiden, Mat, Hat-kärlek, Krig och fred, fiske båtar Paradiset ect. Naturligtvis kan du/ni välja något som du/ni själv(a) kommer på.
De tre färdiga arbetena eller om du/ni slagit samman teknik/ metoderna till en eller två bilder i exempelvis en installation. Ställer vi sedan ut på skolans bibliotek för att möta en publikreaktion.

Undervisning/arbetssätt

Du kommer arbeta tematiskt själv eller i en grupp du valt med att framställa bilder som presenteras i en utställning på skolans bibliotek. Dina val ,både vad gäller tema och tekniker för bildframställning av tvådimensionell-, tredimensionell och tryckt bild, gör du i början för att vi tillsammans skall få en överblick av behov som material, tidsåtgång och utställnings möjligheter.
Utsällningen blir en rediovisning av dina förmågor, kunskaper i bildämnet där du efter bästa förmåga väljer metod och verktyg ur de tidigare årskursernas kunskapande för att på bästa sätt få fram vad du vill visa med bilderna i ditt tema.

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att använda de kunskaper som du förvärvat under tidigare år och hur du utnyttjar dessa på bästa sätt för att förstärka och förmedla ditt tema.


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.

Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.

Presentationer av eget bildskapande.

Rättigheter och skyldigheter, etik och värderingar när det gäller bruk av bilder samt yttrandefrihet och integritet i medier och övriga sammanhang.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen
Grundmatris i Bild
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback