Vi vill på ett lustfyllt och utforskande sätt väcka barnens tankar och intresse för vad varje individ kan bidra med för att göra skillnad.
Barnen har visat intresse för sortering i tidigare undervisningar men även i sin fria lek tillsammans både i inne- och utelek. Intresset och funderingar kring sopsortering och returmaterial har upptäckts under olika situationer och aktiviteter på avdelningen.
På ett lustfyllt sätt ska barnen få lära sig om vad de kan bidra med för att vara en del av utvecklingen mot en mer hållbar miljö.
På undervisningen kommer jag som pedagog leda en aktivitet där barnen kliver in i ett kaosartat rum där det ligger skräp och matrester överallt. Barnen får med hjälpa av samarbete, tidigare erfarenheter och stöttning på ett entusiastiskt vis hjälpa till att städa undan. Rummet kan inte vara sådär stökigt om vi ska vistas där hela dagen.
Med glädje, entusiasm och lyhördhet kommer jag att använda vygotskij sociokulturella teori om barns kollektiva lärande som min stafettpinne. Jag kommer med matematikens anda gå in i undervisningen med en vetskap om barnens tidigare erfarenheter och intresse för matematik och sortering.
Efter sorteringen är ett metakognitivt samtal också planerat, ett samtal där barnen får återberätta och samtala om sina nya erfarenheter och upplevelser av aktiviteten. Detta samtal gör det synligt för oss som pedagoger men även för barnen vad barnen fått med sig och lärt sig av undervisningstillfället.