Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild år 5

Skapad 2016-01-20 16:19 i Ljungbyskolan Falkenberg
Grundskola 5 Bild
...

Innehåll

Syfte

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

Bedömning

Du kommer bli bedömd på din förmåga att:

- Framställa olika typer av berättande bilder och då använda några olika tekniker och redskap.

- Samtala om olika typer av bilder samt bilder från olika tidsåldrar och då diskutera/reflektera över budskap och innehåll.  

Kopplingar till läroplan

 • Bl  E 6
  Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
 • Bl  E 6
  I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
 • Bl  E 6
  Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Undervisning och arbetssätt

Vi kommer att arbeta med olika typer av bildframställning samt samtala om olika typer av bilder från några olika tidsåldrar. 

Kopplingar till läroplan

 • Bl  4-6
  Bildframställning Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
 • Bl  4-6
  Bildframställning Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.
 • Bl  4-6
  Bildanalys Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: