Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Idrott - Förskoleklass - Mjuka bollar

Skapad 2016-01-21 12:03 i Tunaskolan F-6 Lunds för- och grundskolor
Idrottslektion i förskoleklass.
Grundskola F Idrott och hälsa

Mjuka bollar och bollvanan.

Kan man kasta hur man vill när någon annan ska fånga bollen?
Hur ska jag kasta för att vem som helst ska kunna fånga alla bollar jag kastar? 

Innehåll

Mål

"Genom undervisningen ska eleverna få möta många olika slags aktivteter. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka sin hälsa genom hela livet." Lgr11, idh. 

Syfte

Syftet med denna aktivitet är att eleverna ska få öva på sin bollvana och känna sig trygg med att bollar kastas mot en och att man kan fånga dessa när de kommer. Eleverna ska få känna på ett av de vanligaste redskap som används i idrott runt om i landet, bollen.

Arbetets gång

Vi börjar enkelt och med en mjuk boll. Eleven kastar först med sig själv, från höger hand till vänster hand. Sedan högt upp och fångar den igen. Sakta läggs det på en svårighet, att till exempel försöka klappa en gång med händerna innan man fångar bollen. 

Eleverna får sedan para ihopa sig två och två, för att kasta en boll mellan sig. först står de nära varandra och kastar och fångar. Sedan ökar eleverna avståndet och tillslut så de flera meter ifrån varandra och kastar och fångar. 

I slutet av lektionen får eleverna göra som de första övningarna igen och uppleva att det känns annorlunda nu när man har både lärt sig lite hur man ska tänka när man kastar så att andra ska kunna fånga bollarna. 

Reflektion

Innan genomförd lektion: Jag hoppas att detta ska ge eleverna en möjlighet att vänja sig vid bollar och tanken på hur man ska kasta för att någon annan ska fånga. 

Efter genomförd lektion


Elevreflektion

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: