Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klimatzoner, väder och vind

Skapad 2016-01-22 09:26 i Torpskolan Lerum
Syftet med detta område är att du ska få en överblick av vad klimaten på jorden har för funktion och bakgrund, och hur det påverkar oss som lever här. Inom området ingår kunskap om havsströmmar och vindar.
Grundskola 7 Geografi
...

Innehåll

Avsnitt 1

Uppgifter

  • Klimatzonernas länder

Matriser

Ge
Klimatzoner, väder och vind: betygskriterier

E
- Beskriver enkelt hur naturen ser ut, grundläggande beskrivning om olika naturområden i landet. - Ger enkla exempel på vad det finns för djur i landet/området med enkla beskrivningar på vad de lever av. - Tar upp vad det finns för tillgångar och vad man producerar i landet på enkelt sätt. - Kan visa hur du tänker att människan har påverkat miljön utifrån den information du har hittat. Exempel: USA har många prärier där det finns bisonoxar, men människor har jagat dem så mycket att det nästan inte finns några kvar.
C
Samma som för E och dessutom: - Kan beskriva hur naturen, djuren och människorna hänger samman och påverkar/samspelar med varandra. - Gör allt annat mycket mer utförligt och kan visa sammanhang mellan naturen/klimatet och den växtlighet och de djur som finns där. - Visar upp de produktionskedjor som påverkas av och påverkar naturen i landet. Exempel: Många av de skövlade regnskogsområdena används för odling av sojabönor som sedan säljs till USA för att föda upp de stora boskapshjordarna eftersom regnskogsområdet är mycket väl lämpat just för sojabönsodling.
A
- Alla från de tidigare på ett mer avancerat sätt, med stor sammanvävning mellan de olika delarna och med stort fokus på klimat och temperatur, vind och väder. Exempel: De stora mängderna växthusgaser som släpps ut från bl.a. fabriker har gjort att polarisarna har börjat smälta, vilket kan leda till en nedkylning av golfströmmen och Sverige kan därmed få ett mycket kallare klimat.
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: