Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nyfiken på matematik

Skapad 2016-01-22 10:59 i Häckeberga förskola Lunds för- och grundskolor
Vi har valt att arbeta utifrån strävandemålet; ...barnen ska utv. sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. Barnen ska ges uppdrag och tillfällen då de utmanas att tänka matematiskt. Problemen ska lösas i grupp. Det är i interaktion med andra kunskapandet sker. Aktiviteterna gynnar även utvecklingen av den social förmågan, estetik , språk, natur- och teknik samt den motoriska utvecklingen. Vi hämtar uppdrag från barnens funderingar, litteratur och nätet.
Förskola
Mål:

Barnen ska utveckla förmågan att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar.

Innehåll

Avsnitt 1

Syfte:

Vi valde detta område för att vi skulle fokusera på matematiken under terminen. Genom aktiviteterna vill vi väcka barnens intresse och nyfikenhet av matematik.

Genom muntliga problemlösningar i grupp utmanas barnen även att utveckla sin sociala förmåga, sitt estetiska kunnande, sin språkutveckling, sitt natur och teknik kunnande samt sin motoriska förmåga.

Det är genom problemlösning i interaktion med andra kunskapandet sker.

Metod 

Vi ska ge barnen enskilda och gemensamma matematiska problem eller kluringar.

Barnen ska få uppdrag som de ska lösa med hjälp av matematik. Ex. sortera, mäta, väga och bygga.

Barnen ska ges möjliget att reflektera över hur de löste problemet och hur andra gjort. Här använder vi bilddokumentationer.

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: