Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Biologi, Kemi, Teknik, Fysik, Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Vatten och vattnets kretslopp

V Bodarna skola, Alingsås · Senast uppdaterad: 14 mars 2018

Allt som lever är beroende av vatten. Det finns vatten i marken, i luften och i haven. Det mesta av vattnet kan vi inte dricka för det är för salt. Men när du är törstig kan  du ta ett glas vatten från kranen. Men var kommer vattnet i kranen ifrån?

Ämne: NO

Arbetsområde: Vatten och vattnets kretslopp

Konkreta mål:

När du har arbetat med detta arbetsområde ska du:

  • veta vad en vattenmolekyl består av
  • känna till vattnets olika former
  • kunna beskriva vattnets kretslopp
  • kunna göra enkla experiment och dokumentera dem
  • kunna berätta skillnaden mellan blandning och lösning
  • kunna berätta var vattnet i kranen kommer ifrån
  • kunna berätta om Sveriges vattenresurser
  • kunna berätta hur ett vattenkraftverk och ett vattentorn fungerar
  • kunna berätta något om hur människan kan påverka vatten

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

  • veta vad en vattenmolekyl består av
  • känna till vattnets olika former
  • kunna beskriva vattnets kretslopp
  • veta skillnaden mellan blandning och lösning
  • göra enkla experiment och dokumentera dem
  • kunna berätta var vattnet i kranen kommer ifrån
  • kunna berätta om Sveriges vattenresurser (Tema Sverige)
  • kunna berätta hur ett vattenkraftverk fungerar (Tema Sverige)
  • att kunna använda begrepp inom området; t ex  vattenmolekyl, kretslopp, vattentorn, reningsverk, vattenkraftverk m.m.

Undervisning:

Vi kommer att:

  • göra experiment och dokumentera dem
  • läsa texter och se filmer och diskutera innehållet i dessa
  • diskutera frågor om vikten av rent vatten/vattenresurser i Sverige och i hela världen
  • skriva texter och rita bilder om t ex hur ett vattenkraftverk fungerar och hur ett vattentorn fungerar och är sammankopplad med reningsverket och hushållen
  • göra ett besök till reningsverket i Alingsås 

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Några metoder för att dela upplösningar och blandningar i deras olika beståndsdelar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Insamlingar och mätningar av geografiska data från närområdet, till exempel åldersfördelning, trafikflöden och vattenförbrukning.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då välutvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som kan förbättra undersökningen.

Eleven kan även föra välutvecklade resonemang om uppbyggnad och egenskaper hos luft och vatten och relatera detta till naturliga förlopp som fotosyntes och förbränning.

Dessutom kan eleven berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller eller texter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback