Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Historia Vikingatiden

Skapad 2016-01-26 11:27 i Slöingeskolan Falkenberg
Grundskola 4 – 5 Historia
...

Innehåll

Beskrivning av arbetsområde/tema

Vi kommer att arbeta med vikingatiden.

Mål

Kopplingar till läroplan

 • Hi
  Syfte använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att arbeta med vikingarnas liv, resor och religion. Vi kommer att arbeta med arkeologiska fynd och vad dom berättar om hur människorna levde på vikingatiden.

Du kommer att få läsa olika texter och titta på filmer. Du kommer att få skriva olika texter i form av en presentation. Vi kommer att diskutera det vi lärt oss om vikingarnas liv och jämföra med hur vi lever idag.

Kopplingar till läroplan

 • Hi  4-6
  Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500 Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
 • Hi  4-6
  Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500 Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
 • Hi  4-6
  Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500 Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Bedömning

Här beskrivs vad som ska bedömas och hur bedömningen sker.

Bedömningen ska vara kopplad till undervisningen och arbetsformerna i arbetsområdet.

Skriv endast under vad och hur nedan.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: