Utifrån vår likabehandlingsplan jobbar vi med Lika- olika.
Ett barn i gruppen har vid flera tillfällen fört fram önskemål om att alla ska gå och titta på hans nybyggda hus, och då tog vi en promenad och uppfyllde hans önskan. Barnen tyckte det var intressant och alla vill nu visa var de bor.
Vi vill stärka barnens identitet och ställning i gruppen och vi vill att barnen skall få kännedom om sin närmiljö. Barnen får kunskap om olika familje-konstellationer, lär sig begrepp som lägenhet, villa, flerfamiljshus. Matematik som avstånd, längd och olika former bla formerna på vägskyltarna vi passera och vad de betyder. På våra promenader upptäcker vi var andra byggnader finns och innehåller i vår närmiljö som skolor, busstation, vattentorn som inspirerar till utmanande samtal.
Hela barngruppen går promenader i området för att se var varje barn bor. Vi fotograferar barnet utanför dess hem. De barn som bor nära varandra kan vi besöka vid samma tillfälle om tiden medger. De barn som bor längre bort än på promenadavstånd får låna hem kameran och fotografera sig och sitt hus. Vi ska också se hur fröknarna bor, deras hus ska också fotograferas.
Utifrån de foton vi tagit får varje barn berätta om sin familj. En pedagog skriver ner deras egna ord.
Vi utvärderar på våra avdelningsplaneringar och diskuterar hur vi skall gå vidare.
Barnen får reflektera kring fotografierna genom att rita/måla sin familj och sitt hus.