Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musik åk 4, VT16. Musikens påverkan på oss människor.

Skapad 2016-01-28 14:56 i Pysslingen Skolor Johannes Petri Skola Pysslingen
Vad händer i våra kroppar och i våra hjärnor när vi lyssnar på olika sorters musik? Hur påverkar musiken oss? Avslappning med musik som hjälp, måla till musik mm. Samt populärmusik från andra kulturer och länder.
Grundskola 4 Musik
Vad händer i våra kroppar och i våra hjärnor när vi lyssnar på olika sorters musik? Hur påverkar musiken oss? Vi gör avslappning med musik som hjälp, vi målar och skriver ner våra upplevelser samtidigt som vi lyssnar på musik.

Vi ska också lyssna på och sjunga populärmusik från andra kulturer och länder. Är det nån skillnad från vår musik?

Innehåll

Tid

v 3-12

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Mu
  Syfte skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och
 • Mu
  Syfte analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan i olika sammanhang. Hur musik används för påverkan och rekreation och i olika rituella sammanhang.
 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika kulturer och deras musikaliska karaktärsdrag.

Arbetssätt

Med hjälp av diskussioner, men också med papper och penna, ska eleverna få dela med sig av sina känslor när jag spelar olika sorters musik. Vi kommer också att lyssna på musik från andra kulturer och länder, samt sjunga diverse olika låtar. 

Bedömning

Kopplingar till läroplan

 • Mu  E 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett enkelt sätt om egna musikupplevelser samt beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
 • Mu  E 6
  Dessutom kan eleven med viss säkerhet urskilja och ge exempel på musikaliska karaktärsdrag från olika genrer och kulturer.
 • Mu  C 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett utvecklat sätt om egna musikupplevelser samt beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
 • Mu  C 6
  Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet urskilja och ge exempel på musikaliska karaktärsdrag från olika genrer och kulturer.
 • Mu  A 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett välutvecklat sätt om egna musikupplevelser och beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
 • Mu  A 6
  Dessutom kan eleven med god säkerhet urskilja och ge exempel på musikaliska karaktärsdrag från olika genrer och kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: