Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

LPP Vårt solsystem

Skapad 2016-01-28 18:09 i Västerholm Grundskolor
Grundskola 7 Fysik
Hur kommer det sig att ett dygn är just 24 timmar långt, och varför är månaderna i kalendern olika långa? Vad är skillnaden mellan de olika himlakropparna, och varför blir det egentligen solförmörkelse? Det och mycket mer kommer vi att lära oss i det här arbetsområdet.

Innehåll

Vårt solsystem – Kapitel 1: Fysik Direkt

I det här arbetsområdet kommer ni att få en introduktion till astrofysik, i årskurs nio kommer ni sedan att utveckla arbetsområdet och jobba mer med exempelvis universums uppkomst.

Vi kommer att ha vårt störta fokus på:

Mätning av tid, dygn, månad och år

Årstider

Stjärna, planet och satellit

Jorden, månen och tidvatten

Solförmörkelse och månförmörkelse

Vår världsbild

Solen, planeterna (och asteroiderna)

(Meteorit, meteor och komet)

Genomgångarna kommer att vara mestadels presentationer, och här nedan kommer du kunna hitta de som pdf:er när du ska repetera inför provet.

Hela kapitlet från boken i .pdf-format
Alla bilder från genomgångarna

Vårt solsystem – Examination

I arbetsområdet vårt solsystem har ni redan haft ett läxförhör, det kommer att finnas i åtanke vid bedömningen. Men den huvudsakliga examinationen kommer att vara ett skriftligt prov. Detta kommer att ske på fredag v. 3 (under projekttiden). Utöver detta kommer in också få möjlighet att visa på kunskaper med inlämning av övningsuppgifter efter lektionsmomenten.

Betyget som sätts kommer att utgöra ett delbetyg i kursen fysik under vårterminen. Det slutgiltiga betyget blir en sammanställning av delbetygen från de tre olika fysikmomenten vi kommer att arbeta med under terminen.

De områden vi kommer ta upp i detta område kan du se nedan 

Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
 • Fy  7-9
  Fysiken i naturen och samhället Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.
 • Fy  7-9
  Fysiken och världsbilden Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.
 • Fy  7-9
  Fysiken och världsbilden Universums uppbyggnad med himlakroppar, solsystem och galaxer samt rörelser hos och avstånd mellan dessa.
 • Fy  7-9
  Fysiken och världsbilden De fysikaliska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: