Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Astronomi och meteorologi

Skapad 2016-01-29 08:48 i Ingaredsskolan Alingsås
Ett arbete kring jordens förhållande till solen och de andra planeterna. Solens påverkan på jorden, året och årstider. Olika väderfenomen och hur vet vi vilket väder det ska bli?
Grundskola 4 Fysik
Hur lång tid tar det för jorden att snurra runt solen? Varför lyser månen? Vad är en komet? Varför blåser det? Vem var Galileo Galilei? Det finns många spännande frågor kring universum och väder. Du kommer att arbeta med dessa och många fler!

Innehåll

Syfte och förmågor


Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
 • Fy
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
 • Fy
  Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Centralt innehåll


Kopplingar till läroplan

 • Fy  4-6
  Fysiken i naturen och samhället Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.
 • Fy  4-6
  Fysiken och världsbilden Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
 • Fy  4-6
  Fysiken och världsbilden Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Arbetssätt

Du kommer att

- Titta på filmer om och samtala kring solen, månen, planeter, stjärnor, väder.

- Lära dig mer om väder, olika väderfenomen och hur vi får veta vilket väder vi ska få.

- Läsa kapitlet om meteorologi och astronomi i Puls Fysik och Kemi och arbeta med arbetsblad kring olika väderfenomen, hur de uppstår och astronomi.

- Ta del av hur människor historiskt sett har tänkt om rymden och himlakroppar. Teleskopet, rymdfärjor etc

-Vi kommer göra en del praktiska övningar inom området. 

 

 

Bedömning

- Vi kommer att bedöma dina kunskaper om väder och astronomi utifrån ett skriftligt prov. När du gör provet får du använda dig av boken och dina anteckningar.

- Din delaktighet i diskussioner och praktiska övningar.


Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: