Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jä vt 16 åk 9 Bi: Nervsystemet styr din kropp

Skapad 2016-01-30 08:41 i Järnåkraskolan 4-9 Lunds för- och grundskolor
LPP för Järnåkraskolan Lund
Grundskola 9 Biologi
...

Innehåll

Nervsystemet styr din kropp

Nervsystemet styr din kropp vt 16.

Mål för elev

Du ska lära dig mer om hur nervsystemet och sinnesorganen fungerar och samarbetar för att hålla kroppen under kontroll.

Innehåll

Kropp och hälsa

Genomförande

Vi kommer att ha genomgångar, arbetsuppgifter, se film och göra undersökningar.

Bedömning

Du kan visa kunskaper under lektionerna samt vid det skriftliga provet (9B o 9C vecka 6, 9A vecka 7).

Kursplanemål

Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället. (ur Lgr11)

Matriser

Bi
Jä vt 16 åk 9 Bi: Nervsystemet styr din kropp

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Förmågan att
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen.
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier. Exempel: Du förklarar men du lämnar åt läsaren att dra slutsatser om förklaringen. ”Orsaken till att bilden hamnar på näthinnan när vi fokuserar är att ögats delar bryter ljuset på lämpligt sätt”
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier. Exempel: Du förklarar processen men du lämnar åt läsaren att dra slutsatser om delar av förklaringen. Du ser mer än ett samband i processen. ”Orsaken till att bilden hamnar på gula fläcken när vi fokuserar är att ögats delar bryter ljuset på lämpligt sätt det beror framförallt på linsens förmåga att ändra form ..........även andra delar i ögat bidrar till att bryta ljuset....”
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier. Exempel: Du förklarar i flera led utan tankeluckor så att läsaren förstår din förklaring. Du ger också exempel på vilka orsaker dina slutsatser bygger på. Du kan ge exempel på samband i kroppen som fungerar på liknande sätt. ”Orsaken till att bilden hamnar på gula fläcken när vi fokuserar är att ögats delar bryter ljuset på lämpligt sätt det beror framförallt på ögats förmåga att ackommodera. Ögat ackommoderar genom att linsen som omges av ciliarmuskeln..........Om bilden inte hamnar på gula fläcken kan det bero på att .....Det kan korrigeras genom att ... ”
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: