Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SV åk 6 "The Upptäckers" v.3-9 vt -16

Skapad 2016-01-31 14:18 i Tallbackens Freinetskola Freinet
Temaarbete i Sv/Hi. Fördjupning och presentation av de stora upptäckarna. Till det, NP och grammatik.
Grundskola 6 Svenska
Utan de stora upptäckarnas mod och vilja att upptäcka hade vår värld sannolikt sett annorlunda ut jämfört med idag. Vilka var upptäckarna och vad drev dom framåt mot det okända?

Innehåll

Arbetsbeskrivning

Den här periodens arbete består av tre delar. Forskning, nationella prov och grammatik.

1. UPPTÄCKARNA

Du ska välja en av de upptäckare som vidgade världen mellan åren 1000-1800. Där finns en hel del att välja mellan, ta någon som intresserar dig lite extra. Sök, läs och ta del av den personens historia, skriv sedan ner det du tycker är viktigt och intressant. Lägg till bilder, kartor och annan viktig information. Dela ditt material med mig på drive senast den 26/2, alltså fredag vecka 8.

Förbered dig också för att presentera denna upptäckare för mig och några till i klassen. Du kan använda dig av bilder, film-klipp och annan media för att förstärka det du ska berätta för oss. Använd gärna stödord, men läs inte innantill. Detta sker någon gång under vecka 9 så var redo från måndag 29/2

2. NATIONELLA PROV

Det är dags att fortsätta med de nationella proven i svenska. Under vecka 5 ska vi öva på gamla prov för att bekanta oss med sättet som proven kan se ut.

Under vecka 6 har vi årets prov, tisdag och torsdag! Dessa dagar beviljas ni ej ledighet och om man har en liten förkylning uppmanas man att komma till skolan ändå eftersom det är viktigt att så många som möjligt gör dessa tidsstyrda prov. Proven börjar 08.00, i konferensen (rummet ovanför gymnastiksalen). Vi håller på fram till lunch och det kan vara skönt att ha med sig något att gnaga på som ger ny energi. Dock inga snabba kickar som läsk eller godis, hellre frukt, nötter, vatten och kanske en smörgås. 

3. ORDKLASSER OCH SATSLÄRA

Vi ska titta igen på de ordklasser vi använder i svenskan och vad satsdelar är för något. I slutet av perioden, vecka 9, kollar vi vad du minns. 

SYFTE
Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.
Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. 

Arbeta fokuserat och med lust att lära!

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: