Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

KNASODISÅNGER år 7 2016 AWt

Skapad 2016-02-01 14:37 i Kullaviksskolan 4-6 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Elever utvecklar förmågor på temat musik och humor
Grundskola 7 Musik
Vi sjunger tokiga och roliga sånger.

Alla väljer något som kan framföras på scenen.

Musik och humor passar bra ihop.

Rätt gjort kan man skämta utan att kränka någon.

(även om det i botten handlar om allvarliga ting)

Vi gör en föreställning ihop med alla sexor.

Det blir en slags revy vi kallar för Knasodifestivalen

Innehåll

VAD

Det finns många roliga sånger. Bara i Sverige finns fantastiska låtskrivare, sång- och revyartister att lära känna. I detta arbetsområde presenteras ett tjugotal kända tokroliga sånger som vi sjunger och talar om, dansar, leker och dramatiserar kring. Vi övar samtidigt att något analysera, reflektera och tolka texterna, musiken, stil, innehåll och budskap och dess sammanhang.

HUR

Alla sexor sjunger sånger som är roliga, tokiga och härliga och efter ett tag väljer eleverna en låt att arbeta med i grupp. Efter sportlovet får grupperna illustrera låtens text i bildämnet. Där växer bildkompositioner fram hamnar till bildspel som ska visas upp på scenen medan grupper framträder med den sång de valt att jobba med.

NÄR

I Musiken v. 2 - 6

UNDERVISNING

Alla elever involveras med olika uppdrag. Det finns mycket att göra när det handlar om musik och humor. Man kan vara mitt på scenen, man kan sjunga eller agera på annat sätt. Vill man kan man få arbeta runt föreställningen med ljud, ljus och koreografi etc. Elever involveras att medverka till utformningen och att skapa olika uppgifter som hör scenarbete och artisteri att göra. Föreställningen bygger på elevernas initiativ.

BEDÖMNING

När eleven deltar, medverkar, och utvecklar förmågor bedöms detta i den autentiska situationen: lärsammanhanget. Då kommunicerar vi muntligt.

Efter varje arbetsområde, minst varje termin, för vi också en en skriftlig dialog om eget lärande i Unikum (Unikum/Planering/Lokal pedagogisk planering/Knasodifestival). Där ska elever reflektera över eget lärande, över vad de gjort och lärt sig, men också kommunicera andra tankar om ämnesområdet, mer personligare reflektioner är välkomna.

En gång per termin kan elever också föra skriftlig dialog om själva bedömningen: Unikum/Planering/Bedömningsmatris, skriv längst ner i kommentarrutan, så svarar jag på tankar om bedömning och betyg.

CENTRALA MÅL

Kopplingar till läroplan

 • Mu  7-9
  Musicerande och musikskapande Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform med genretypiska musikaliska uttryck.
 • Mu  7-9
  Musicerande och musikskapande Musikalisk gestaltning där olika uttrycksformer kombineras.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

KUNSKAPSKRAV

Nedan skrivs fram de kunskapskriterier som ingår/kan ingå för bedömning inom arbetsområdet på E-nivå. I en dialog om lärande under Unikum/Planering/ Musik/Bedömningsmatris för vi individuellt samtal om elevens utvecklade förmågor. 

Kopplingar till läroplan

 • Mu  7-9
  Musicerande och musikskapande Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform med genretypiska musikaliska uttryck.
 • Mu  7-9
  Musicerande och musikskapande Musikalisk gestaltning där olika uttrycksformer kombineras.
 • Mu  E 9
  Eleven kan även ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
 • Mu  E 9
  Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
 • Mu  E 9
  Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.
 • Mu  E 9
  Dessutom kan eleven med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Avsnitt 10

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: