Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

9

Matematik åk.9 procent

Tanumskolan 7-9, Tanum · Senast uppdaterad: 31 januari 2018

Varför är procenträkning bra att kunna ? När du behärskar procenträkning så är det ett mycket bra hjälpmedel i din vardag. Exempelvis -när du handlar någonting med rabatt och vill veta priset. -när du skall räkna ut en ränta hos banken -när du skall ha koll på din löneförhöjning.

Mål – Syfte, centralt innehåll och konkretiserade mål

 

Mål
När du har arbetat med det här kapitlet ska du kunna:

Förstå och utföra de tre olika sätten att beräkna procent : - beräkna andelen, - beräkna delen, - beräkna det hela
Räkna med förändringsfaktor
Använda procentberäkningar i olika praktiska sammanhang t ex. vid ränteberäkningar och vid jämförelser
Skilja på procent och procentenheter
Räkna med promille.

Bedömning – Vad som skall bedömas och hur det går till.

Dina kunskaper kommer att bedömas utifrån de kunskaper du visar:

  • Din förmåga att använda det matematiska språket ( i tal och skrift).
  • På diagnos och prov  i slutet av arbetsområdet, där du ges möjlighet att visa din förståelse för de moment som vi jobbat med.
  • Sant eller falskt (muntligt)

Bedömningen görs dels på matteprov samt under lektionerna vid det individuella arbetet, muntliga och skriftliga lösningar.

Tidsplan:

V.6 - V.12

Prov v.12


Läroplanskopplingar

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om val av tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Matriser i planeringen
Matematik åk.9 procent
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback