Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Livets kemi åk 8 VT-16

Skapad 2016-02-01 19:25 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 Kemi

Livet är kemi! Allt levande är byggt av stora organiska molekyler. Dessutom är det kemiska reaktioner som gör att människor, djur och växter kan leva. Den kanske allra viktigaste reaktionen i världen är fotosyntesen. Där fångar gröna växter upp energi från solljuset och lagrar den i energirika molekyler. Det är faktiskt tack vare fotosyntesen som vi har något att äta.

Innehåll

Mål för elev

Du ska lära dig om den kemiska uppbyggnaden av våra livsmedel för att förstå hur de påverkar din hälsa. 

Kopplingar till läroplan

  • Ke
    Syfte använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

Innehåll

Spektrum Kemi s. 188-207, 210-211 

Light s. 121-129, 131

Begrepp: fotosyntes, cellandning, kolhydrat, fett, protein, vitamin, mineralämne, näringsämne, stärkelse, cellulosa, kostfibrer, snabba och långsamma kolhydrater, GI, fettsyra, mättat enkelomättat och fleromättat fett, transfett, omega-3-fett, aminosyra, essentiell aminosyra, enzym, koagulera, antioxidant

 

Kopplingar till läroplan

  • Ke  7-9
    Kemin i vardagen och samhället Innehållet i mat och drycker och dess betydelse för hälsan. Kemiska processer i människokroppen, till exempel matspjälkning.
  • Ke  7-9
    Kemins metoder och arbetssätt Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Genomförande

Du kommer att arbeta i en grupp av 2-3 elever. Gruppen kommer att efterhand få uppgifter att lösa.  Du kommer att ha genomgångar och laborationer. Du ska lösa uppgifter och redovisa dem som artiklar som senare ska publiceras i din och kanske klassens tidning.

Redovisning

Du redovisar dina kunskaper under lektioner, vid laborationer och i de artiklar du skriver. 

Elevinflytande

Arbetsområdet har inletts med att du har fått ta ställning till ett lärarförslag till planering av innehåll och genomförande. Du har fått ge egna förslag och kunnat komma med synpunkter. 

Matriser

Ke
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Kemi
Förmågan att diskutera och ta ställning.
Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar.
Eleven kan använda informationen på ett relativt väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar.
Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: