Planering av terminens slöjdarbete i år 4. Trä- och metallslöjd och textilslöjd.
Undervisningen i ämnet slöjd ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i olika hantverk och förmågan att arbeta med olika material och uttrycksformer. Eleverna ska ges möjligheter att utveckla sin skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar.
Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. På så sätt ska undervisningen bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt.
Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö.
Följande förmågor kommer vi att arbeta med i slöjden:
Analys förmåga - Överväga olika lösningar.
Kommunikativ förmåga- Värdera resultat.
Informationshantering-Välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet
Begreppsförståelse- Analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp.
Metakognitiv förmåga- Utveckla ideer, framställa föremål och värdera resultat
Vi utforskar olika arbetsmetoder i slöjden, både textil- och träslöjd. Vi arbetar med fritt broderi, lär oss att följa en skriftlig instruktion och provar några enkla garntekniker. Vi hyvlar med rubank och putshyvel, arbetar med spikning och spikförsänkning. Den som vill får också prova på att forma plexiglas. Eleven övar även på att planera egna arbeten utifrån en egen idé. När man är färdig med sitt arbete dokumenterar man i en utvärdering.
Elevernas egna idéer är en central del i allt slöjdarbete. Eleven har i alla arbetsområden stort inflytande över innehåll och resultat!
Vi kommer att bedöma ......
Analys förmåga - din förmåga att överväga olika lösningar. Leder dina egna förslag ditt slöjdarbete framåt?
Kommunikativ förmåga - din förmåga att värdera ditt resultat. Vad har påverkat resultatet av ditt slöjdarbete?
Informationshantering - din förmåga att välja och motivera tillvägagångssätt. Vi kommer också att titta på dina skisser och bedöma hur du kan följa en enkel instruktion.
Begreppsförståelse- hur du benämner de material och verktyg vi arbetar med.
Metakognitiv förmåga- hur aktivt du arbetar med slöjdprocessens olika delar; idéutveckling, överväganden, framställning och muntlig värdering av processen.
Elevens arbete dokumenteras kontinuerligt. Planeringar och utvärderingar samlas i elevens egen slöjdmapp.