Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartkunskap och namngeografi

Skapad 2016-02-03 13:31 i Maria Parkskolan Helsingborg
Namngeografi över världen samt kartkunskap.
Grundskola 7 – 9 Geografi

Nu ska vi lära oss var de viktigaste bergskedjorna, sjöarna, haven finns. Vi kommer också att lära oss en hel del länder och deras huvudstäder. Vi ska också titta närmare på hur man använder en kartbok och tolkar olika kartor.

Innehåll

Namngeografi och kartkunskap

Vi kommer arbeta med namngeografi och kartkunskap genom att använda oss av kartböcker och genomgångar. Vi kommer att läsa s. 14-21 i boken och arbeta med instuderingsfrågorna där. Google Earth kommer att användas som ett geografiskt informationsinstrument (GIS) för att få världen att komma till klassrummet. Arbetsområdet avslutas med ett prov v. 10

Stora frågor

Varför ger inte en världskarta en rättvis bild av världen?

Varför finns det olika sorters kartor?

Viktiga begrepp:

Gradnät

Ekvatorn

Längdgrader/Longituder

Breddgrader/Latituder

Topografiska kartor

Tematiska kartor

Kopplingar till läroplan

 • Ge  7-9
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
 • Ge  7-9
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
 • Ge  7-9
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.
 • Ge  E 9
  Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
 • Ge  E 9
  Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
 • Ge  E 9
  Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
 • Ge  C 9
  Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
 • Ge  C 9
  Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
 • Ge  C 9
  Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
 • Ge  A 9
  Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
 • Ge  A 9
  Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
 • Ge  A 9
  Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: