I årskurs 3 ligger fokus på att upptäcka den egna förmågan och skaparkraften genom att tillverka egna föremål av trä och annat erbjudet inspirationsmaterial.
Det första arbetsområdet i slöjden är att tillverka en hängare. Arbetet tar cirka 8-10 slöjdtillfällen. Eleverna inspirerar varandra och tar del av varandras formspråk.
Mål: Att upptäcka sin förmåga att skapa föremål i trä och få viss kunskap i verktygshantering inför kommande uppgifter.
Moment: Skiss, såga, raspa, fila, slipa, borra, brännpenna, spika, skruva och måla. Loggbok introduceras och används för dokumentering av arbetsprocessen. Skriftlig värdering av den färdiga produkten.
Arbetsområde: Temaarbete, cirka 5-7 slöjdtillfällen. Eget arbete utifrån en idé som bestäms av klassen. Exempel på tema kan vara rymden eller tivoli. Val av material utifrån erbjudet erbjudet inspirationsmaterial.
Mål: Att använda sig av redan vunna erfarenheter, använda lämpliga redskap, verktyg samt att prova, upptäcka och förstå hur man kan framställa egna föremål med hjälp av olika strukturer former och återbruks material. Att låta sig inspireras av berättelser och upplevelser i sitt skapande. Loggbok används för dokumentering av arbetsprocessen.
De sista veckorna av terminen används till att färdigställa föremål, samt redovisa och värdera slöjdarbetet. Om tiden räcker till får eleven även göra ett mindre arbete för att träna på att hantera verktyg. Genom undervisningen i ämnet slöjd ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjd specifika begrepp, och tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.