Genom undervisningen i ämnet slöjd ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
I detta arbetsområde ska du med hjälp av inspirationsmaterial skapa en sprattelfigur med egen design. Du kommer att få delta i genomgångar och diskussioner som kopplar samman tidigare erfarenheter med de nya kunskaper som krävs för de kommande momenten. De moment du i huvudsak tränar i detta arbetsområde är: Skiss, följa arbetsinstruktioner, förstå och tolka föremåls konstruktion, kontursåg, fogsvans, elektrisk kontursåg, raspa, fila, slipa, borra, montera, brännpenna, pelarborrmaskin, bänkslipmaskin, ytbehandling samt diskussion kring estetiskt uttryckssätt med personlig prägel. Loggbok används för dokumentering av arbetsprocessen.
De förmågor du i huvudsak tränar i detta arbetsområde är:
Skissa, följa arbetsinstruktioner, förstå och tolka föremåls konstruktion samt montera.
Designa och formge sin sprattelgubbe.
Såga med kontursåg, fogsvans, elektrisk kontursåg.
Raspa, fila, slipa med sandpapper och bänkslipmaskin.
Borra med handborr och,pelarborrmaskin.
Dekorera med brännpenna och måla samt andra former av ytbehandling.
Diskutera estetiskt uttryckssätt med personlig prägel.
Beskriva arbetsprocessen i en loggbok.
Utärdera och formulera den egna insatsen.
Du får ta ett personligt ansvar för din inlärning och för ditt arbete i skolan med ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll genom din planering och lektionslogg. Detta inflytande ökar med stigande ålder och mognad. Vi är uppmärksamma på och arbeta aktivt för att flickor och pojkar får ett lika stort inflytande över och utrymme i undervisningen. Att gemensamt diskutera fram och prova på olika arbetssätt och arbetsformer,
Jag kommer att bedöma om du:
Formativ bedömning får du fortlöpande genom en muntlig bedömning efter varje delmoment. Då går vi igenom de förmågor, resultatet och de moment som är kopplat till syftet och det centrala innehållet. Efter avslutat arbetsområde gör du en självskattning på din insats mot kunskapskraven. Du får även en individuell bedömning mot kunskapskraven efter avslutat arbetsområde. På så sätt kan du följa din utveckling och få en tydligare förståelse för din insats.
Tillsammans med eleverna planeras och utvärderas undervisningen kontinuerligt. Eleverna gör efter varje lektion en självskattning på sin insats i sin lektionslogg. Efter avslutat arbetsområde gör eleverna en utvärdering av sina egna insatser, lektionernas upplägg och innehåll utifrån ett didaktiskt och pedagogiskt perspektiv. Genom detta tränar eleverna för delaktighet och medansvar. Att utvärdera och delta i undervisningen gör att eleverna kan utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar.