Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

År 6, svenska: sagor och fabler

Skapad 2016-02-09 12:01 i Pysslingen Skolor Montessoriskolan Castello Pysslingen
Vi arbetar med olika typer av sagor för att
Grundskola 6 Svenska

Överallt omkring dig har du berättelser! Ni i klassen berättar saker för varandra, jag och andra lärare berättar, men ni får också massor av berättelser från teve, radio, internet och tidningar.

För hundratals år sedan, långt innan vi människor kunde läsa eller boktryckarkonsten var uppfunnen var berättandet ett sätt att komma ihåg. Då samlades människor, kanske kring en eld, för att lyssna till berättelser. Ur det här muntliga berättandet skapades de första folksagorna. En folksaga är en saga som inte har en särskild författare utan de har vandrat från mun till mun, från eldstad till eldstad, från land till land.

I början på 1800-talet bestämde sig de två tyska bröderna Grimm för att resa runt i Europa och samla in olika folksagor för att sedan trycka dem i en bok. På så sätt har vissa folksagor som "Rödluvan" spritts över hela världen.

Innehåll

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet svenska handlar om att  

 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
 • söka information från olika källor och värdera dessa.

Kopplingar till läroplan

 • Sv  4-6
  Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Sv  4-6
  Berättande texter och sakprosatexter Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Arbetsgång

Vecka 7-8
Vi utforskar sagans värld genom att läsa, diskutera och skriva. Vi analysera sagans struktur och berättarmönster. Vi inleder grupparbete. Deadline fredag 26 februari. Dela texten med stormsteg@gmail.com 

Vecka 9
Sportlov

Vecka 10
Redovisning av grupparbete.

Vecka 11-12
Vi fortsätter att undersöka folksagans struktur. Ni får en skrivuppgift som lämnas in här i planeringen under rubriken uppgifter. (Du kan inte hitta uppgiften ännu eftersom jag inte lägger upp den förrän det är dags att börja skriva.) Deadline torsdag 24 mars.

Vecka 13
Påsklov

Vecka 14
Vi läser, diskuterar och skriver fabler. Tisdagen 5 april åker vi efter lunch till Skärholmen för att se musikalen "Fabler".

Vecka 15-16
Vi kikar närmare på sagor från andra kulturer. Fredagen 15 april besöker vi filmfestivalen för att titta på en anime från Korea.

Uppgifter

 • Skriv en egen saga

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: