SYFTE:
Skolverket har rapporterat att av- och påklädnads situationen i hallen har upplevts negativt för majoriteten av barn på avdelningar med yngre åldrar. Detta efter undersökningar av flera förskolor i landet. Detta fick oss att tänka på våran situation och säkerställa att det är en så trygg, rofylld och lärorik situation som möjligt för barnen.
Här skrivs vilka förmågor som skall utvecklas/utmanas samt genom vilka objekt.
I hallsituationen ska vi pedagoger stötta barnen i att utveckla sin förmåga att känna delaktighet i vardagssituationer genom att uppmuntra barnen att ha tillit till sin egna förmåga.
Vi ska utveckla förmågan att hjälpa andra. Vi ska hjälpa barnen att utveckla sin motorik och kroppsuppfattning med hjälp av påklädnad och upphängning där barnen tex. kan kliva upp på pallar för att nå upp till sin krok.
Vi ska utmana barnens kommunikation med att påvisa olika begrepp och prepositioner såsom "på hyllan", "i lådan".
Alla barn och pedagoger är delaktiga i hallsituationen. Pedagogerna ska utgå från varje barns enskilda behov för att utmana barnen vidare i deras kompetens och ge dom möjlighet att utvecklas i sin fulla potential.
Innan av- och påklädnad förbereder vi barnen om aktiviteten genom att enskilt benämna deras namn och vad som ska ske.
Vi pedagoger delar upp gruppen i mindre grupper för att underlätta situationen så att alla barn får en rofylld och lärorik situation i hallen. Lärmiljön i hallen ska vara förbered innan vi går in. Där barnen har tillgång till pallar att kliva upp på och bilder på golvet att peka på och samtala om.
Vi går in i mindre grupper ungefär 4-5 barn per pedagog. Vi börjar med att sätta oss i första delen av hallen där barnen blir uppmuntrade eller hjälpta av pedagogen av få av sig skorna. Barnen har bilder på sig själv i skohyllan och blir uppmuntrade även här att ställa dom på sin egna plats.
Pedagogen uppmuntrar barnen att hjälpa varandra så att dom ser sig själva och andra som resurser.
När alla barnen har fått av sig skorna går vi tillsammans in i den större delen av hallen och vi hjälps åt att klä av oss resterande kläder och hänger upp på våra hyllor och lägger ner i våra lådor.
Pallar finns i hallen som stöd för att barnen ska nå. Även här uppmuntrar pedagogen att barnen kan prova på själva och hjälper till efter förmåga.
Bilderna i hallen använder pedagogen som metod för att uppmärksamma begrepp och preopstioner.
Efterarbete:
I hallsituationen tar vi kort och filmar barnen som vi sedan tittar på och samtalar om. Barnens tankar och idéer lyssnas in och vi sätter tillsammans upp kort på vad vi gör vi hallen med barnen och deras kommentarer.