SYFTE: Vi upprättar en pedagogisk planering baserad på vårt vardagsarbete. Vi har i vår veckoplanering måndagar och tisdagar som skapandedag , innehållet planeras i denna pp.
Vi utmanar barnens skapande förmåga för att förmedla sin upplevelse, tankar och erfarenheter. Genom att använda sig av olika tekniker, material och redskap.
Hela gruppen kommer att få delta utifrån egen förmåga. Vi delar in oss i halva barngruppen på måndagar och tisdagar 14 barn av 28. Inne delas dessa 14 barn ytterligare till hälften det blir 7 stycken. Så ena halvan genomför aktiviteten, medan den andra gruppen leker/gör annan aktivitet i rummet bredvid. Sedan byter vi plats. Filiz och Döndū är projektledare, dom planerar - alla pedagoger genomför med sin ansvarsgrupp. Förmågan varierar, barnen är mellan 3-5år. I aktiviteten observerar och dokumenterar vi barnens varierande förmågor, intressen, behov samt var dom befinner sig kompetensmässigt.
Vi följer de andra pedagogiska planeringarna (pp) på blåsippan. Det vill sägas experiment och naturvetenskap som planeras av de andra projektledarna. Vi följer barnens intressen och överenskommelser.
Tillfälle 1: tillverka bok till experiments projekten
material: vitt papper, jungfruben och penna.
Tillfälle 2: skapa med fryst vatten
material: fryst vatten i plastskålar, vitt papper, målarfärg och pensel.
Tillfälle 3: skapa med avdunstat vatten (börja spara flaskor 1,5 L.)
material: hett vatten, vitt papper, flaskfärg, salt, och pensel.
tillfälle 4: Skapa krukor av plastflaskor till experimentdagen. Krukorna ska vara färgglada tex ansikten mm beroande på vad barnen vill
Material: Flaskor 1,5L, papper, sax, lim och målarfärg.
Tillfälle 5: blåsmålningar
material: sugrör, diskmedel, färg och papper
Tillfälle 6: Ballongbil
Material: Ballong, kartong, blompinnar, trähjul, färg och limpistol.
Aktiviteter:
Grovplanering med visst förbehåll för sidospår och eventuella ändringar då vi följer barnens funderingar/frågor/intressen.
vinter
tillfälle 1: Vi tillverkar experimentbok för barnen som de ska dokumentera i vid experimentdagen.
Tillfälle 2: pedagoger förbereder fryst vatten i plastskålar som barnen sedan ska använda som istället för vatten till vattenfärg när de målar på papper.
Tillfälle 3: Pedagoger förbereder hett vatten. Barnen ska måla med flaskfärg på papper och sedan strö på salt. Vi vänder på pappret ovanför skålen med hett vatten.
Tillfälle 4: Vi har antal flaskor till alla barn. Flaskor ska klippas så att botten blir som en kruka. Barnen får måla, klippa och limma på ögon näsa mm
Tillfälle 5: blåsmålningar, vi blandar färg, diskmedel och vatten. Barnen får blåsa bubblor med hjälp av sugrör. Vi lägger papper på skummet och får en bild.
Efterarbete:
Vi kommer under aktivitetens gång att dokumentera med bild, video samt anteckningar. Efter genomförd aktivitet, vid ett senare tillfälle, kommer barnen att få delta i pedagogisk dokumentation där vi tillsammans med barnen tittar på vad vi gjort och lyssnar in och anteckna deras tankar och ord.