Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Instrument & Att beskriva musik åk 4-6

Skapad 2016-02-21 15:42 i Öjersjö Brunn Partille
Vi lär oss att känna igen olika instrument, framförallt hur de ser ut men även hur de låter. Vi pratar också om hur vi kan beskriva musiken vi hör, hur den kan påverka oss, både individuellt och mer omfattande/generellt.
Grundskola 4 – 6 Musik

Vi lär oss att känna igen olika instrument, både hur de ser ut och hur de låter, samt till vilken övergripande instrumentgrupp de hör. Vi pratar också om hur vi kan beskriva musiken vi hör och hur den kan påverka oss; individuellt och generellt. Vi pratar också om egna musikupplevelser.

Innehåll

Instrument samt Att beskriva musik

Vi lär oss vad olika instrument heter och ser ut genom att titta på bilder och läsa informationstext i ett häfte. Därefter lyssnar vi enskilt eller i grupp på olika instrument i de olika instrumentgrupperna.

Vi pratar om hur musik används och hur den kan påverka oss t.ex. i filmer och reklam. Vi gör egna sammanfattning på hur en specifik musikupplevelse har påverkat just mig och sedan redovisas det inför hela klassen, en grupp eller genom en text eller bildspel.

Kopplingar till läroplan

 • Mu
  Syfte analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.
 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Indelningen i stråk-, blås-, sträng-, tangent- och slagverksinstrument.
 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika kulturer och deras musikaliska karaktärsdrag.
 • Mu  A 6
  Eleven kan föra välutvecklade resonemang om eget och andras musicerande.
 • Mu  A 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett välutvecklat sätt om egna musikupplevelser och beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.
 • Mu  A 6
  Dessutom kan eleven med god säkerhet ge exempel på instrument från olika instrumentgrupper.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: