Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bas- & Slagverksstämma åk 4-6

Skapad 2016-02-21 18:09 i Öjersjö Brunn Partille
En planering för området att lära sig spela en enkel basstämma och en enkel slagverksstämma med trumstockar.
Grundskola 4 – 6 Musik

Under tiden vi håller på med det här arbetsområdet, är tanken att du ska lära dig grunderna i att spela elbas och att spela trummor. Vi kommer att arbeta med grundläggande takt- & rytmövningar samt kända, enkla låtar med få ackord och bastoner.

Innehåll

Arbetsprocess

Inledningsvis går vi igenom ett grundkomp med trumstockar som vi börjar med att slå på golvet och/eller bord/stol. Därpå får var och en testa att spela på ett komplett trumset.

För att lära oss spela elbas, kommer vi att gå igenom hur man tekniskt spelar på en elbas samt var de vanligaste tonerna ligger. Vi går också igenom hur man läser av en tabulatur för att kunna följa tonerna i en melodi vid kommande ensemblespel. 

Kopplingar till läroplan

 • Mu
  Syfte spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,
 • Mu  4-6
  Musicerande och musikskapande Musikskapande med utgångspunkt i musikaliska mönster och former, till exempel ackordföljder och basgångar.
 • Mu  4-6
  Musikens verktyg Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för melodi- och rytmspel eller för ackompanjemang.
 • Mu  4-6
  Musikens verktyg Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers och refräng som byggstenar för att komponera musik i olika genrer.
 • Mu  4-6
  Musikens verktyg Musiksymboler, grafisk notation, noter och ackordbeteckningar.

Bedömning

Du kommer att bedömas på hur väl du håller pulsen/takt  och rytm när du spelar en enkel basstämma och en enkel slagverksstämma. 

Kopplingar till läroplan

 • Mu  A 6
  Eleven kan även spela en enkel anpassad melodi-, bas- och slagverksstämma samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med flyt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: